Cum pot fi prevenite complicațiile gutei?
Pentru tratamentul pe termen lung al gutei, este important să vă schimbați dieta, să vă reduceți greutatea și să faceți exerciții fizice regulate. Acest lucru va menține nivelul de acid uric scăzut și va contribui la prevenirea unor noi atacuri de gută.
O altă componentă a acestei asistențe medicale preventive este terapia medicamentoasă pentru scăderea acidului uric, pe care medicul dumneavoastră o poate prescrie. Aceasta constă în medicamente care reduc formarea de acid uric sau îmbunătățesc eliminarea acidului uric.
După eliminarea cristalelor de acid uric,
se observă frecvent dispariția simptomelor și un control eficient al gutei.
Scăderea nivelului de acid uric
Concentrațiile de acid uric din sânge trebuie coborâte la nivelul minim țintă de 6 mg/dl (360 mmol/l) pentru a îmbunătăți simptomele gutei, deși se recomandă adesea 5 mg/dl (300 mmol/l) la pacienții care suferă de gută severă. Pentru a preveni reapariția bolii, este important ca terapia de reducere a acidului uric și monitorizarea nivelurilor să continue chiar și după atingerea valorii-țintă. Acest lucru necesită analize de sânge exacte și regulate. În cazurile în care există semne sau simptome permanente (de exemplu, unul sau mai multe tofusuri [noduli de acid uric care se formează în jurul articulațiilor] la examinare), se recomandă o terapie de scădere acidului uric pe toată durata vieții.