Cum afectează guta corpul?
Guta trebuie tratată cât mai curând posibil și în mod consecvent, în caz contrar aceasta poate duce la diferite complicații.
Afectarea articulațiilor
Picioarele și mâinile sunt cele mai afectate regiuni, urmate de cot și genunchi; acest lucru are ca rezultat reduceri semnificative ale mobilității pacientului. De asemenea, crește riscul de fracturare a oaselor și articulațiilor afectate.
Deteriorarea acestor zone afectate este ireversibilă. Poate apărea durere permanentă, pierderea mișcărilor și deformarea articulațiilor.
Leziunile renale și pietrele la rinichi
Cristalele de acid uric sunt depozitate în mod obișnuit în rinichi, obstrucționând și mai mult eliminarea acidului uric, fapt care conduce la formarea pietrelor la rinichi. Acest lucru face ca urina să fie și mai acidă, ceea ce poate duce la sporirea formării pietrelor la rinichi. Fiecare depozit suplimentar de cristale de acid uric prezintă un risc pentru articulații din cauza inflamației pe care o poate declanșa.
Dacă boala nu este tratată corespunzător, aceste inflamații pot provoca în cele din urmă leziuni severe la rinichi, ceea ce poate duce la insuficiență renală.
Riscul cardiovascular
Hiperuricemia şi guta sunt asociate, de asemenea, unui risc de tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială). Hipertensiunea arterială afectează vasele sangvine și poate spori riscul bolii cardiace și accidentului vascular cerebral. Pacienții cu gută trebuie monitorizați periodic pentru boli cardiovasculare. Noile Ghiduri ale Societății Europene de Cardiologie ESC/ESH privind managementul hipertensiunii arteriale includ hiperuricemia ca factor de risc cardiovascular.
Gutei CTA Efectul gutei asupra corpului
Aflați mai multe despre daunele pe care le poate cauza guta diferitor părți ale corpului